Tudomány

Így tűnt el 10 nap a történelmünkből

Paul Taylor / Getty Images
Paul Taylor / Getty Images

1582 előtt a római világ és Európa nagy része a Julianus-naptárat használta, amelyet a hírhedt római diktátor, Julius Caesar vezetett be időszámításunk előtt 45-ben. Bár a naptár sokáig jól működött, az évszázadok alatt összegyűltek a kisebb hibái – írja az IFLScience.

A Julianus-naptár hibájára csak jóval a Kr. u. 325-ben tartott niceai zsinat után ébredtek rá, ahol lefektették, hogy húsvétot a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap kell megtartani. Az 1400-1500-as években aztán feltűnt, hogy a napéjegyenlőség — március 21. — eltávolodott a tényleges időponttól.

Annak érdekében, hogy a naptárat a napévhez kössék, úgy határoztak, hogy az év 365 és egynegyed napból áll, a tört napok kiküszöbölése érdekében pedig bevezették a szökőnapok és szökőévek rendszerét. Komoly előrelépés volt ez, ami hosszú időre rendet vágott az időszámításban, ám egy apró hiba miatt nem lehetett örökké tartó megoldás.

A Föld Nap körüli útjától ugyanis 11 perccel és 12 másodperccel mégis eltért. Rövid távon ez nem okoz nagy különbséget, de évszázadok során megint csak összegyűlnének a kallódó percek.

Az eltolódásnak főleg az egyházi ünnepek kapcsán volt jelentősége, de a XVI. századra tíz napra hízott különbség már a mezőgazdasági munkákban is zavart okozott. A megoldás végül több évtizedes vita után került elfogadásra, amikor XIII. Gergely pápa a német jezsuita matematikus és csillagász, Cristopher Clavius számításai alapján korrigálta a naptár és a csillagászati év közötti elcsúszást.

Így a naptár 1582. október 4-ei életbelépése után másnap rögtön október 15. következett.

Gergely pápának eredetileg 13 nappal kellett volna eltolnia a dátumot, hogy kiegyenlítse az eltolódást, a matematikusok és tudósok számításai után azonban végül csak 10 nappal tolta el. Bár a katolikus egyház 1582-ben fogadta el a naptárat, nem mindenki vette át időben, ami nagy eltérésekhez vezetett világszerte. Magyarországon 1587-ben, Poroszországban 1610-ben vezették be, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada pedig csak 1752-ben váltott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik