Tudomány

Ősi nyelveket támasztott fel a mesterséges intelligencia

swisshippo / Getty Images
swisshippo / Getty Images

Az emberiség több évezreden átívelő történelme során számos nyelv vált már az idő martalékává, és bár van néhány holt nyelv, amit a mai napig beszélnek, sokról azt sem tudni már, hogyan hangzott valójában. Szerencsénkre azonban a mesterséges intelligencia segítségével sikerült feltámasztani néhányat – írja az IFLScience.

A videókat az Equator AI elnevezésű YouTube-csatorna tulajdonosa készítette, aki állítása szerint arra törekszik, hogy megőrizze és felelevenítse az emberiség múltját, közelebb hozva és érthetőbbé téve azt korunk embere számára. A videók többek között az óangol, az akkád, a sumér és az ősi kínai nyelveket mutatja be.

Különösen figyelemre méltó lehet az angolul beszélők számára, hogy mennyire eltér a régi angol a napjainkban használttól. Ez a szakértők szerint a Nagy magánhangzócsúszásnak köszönhető, ami a 15. és a 18. század közöttre volt tehető. A középangol időszakban az angol nyelv szavait többé-kevésbé úgy ejtették, ahogy le volt írva.

A nagy magánhangzócsúszás idején azonban egyes magánhangzók ejtése változott. A helyesírás nem sokkal később lezajló sztenderdizációja idején azonban még erős volt a középangol hatás, ezért tér el a mai angol helyesírása jelentős mértékben a kiejtéstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik