Tudomány

Harminc fok döntheti meg a melegrekordot pénteken

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Egy időre véget ér a hűvös időszak, dél felől rohamtempóban kezdődik meg a meleg levegő beáramlása hazánkba. A legmelegebb időjárásra pénteken számíthatunk, amikor a 2019-es melegrekord is megdőlhet – írja az Időkép.

Pénteken az ország nagy részén nem várható csapadék, legfeljebb kezdetben északkeleten, délután északnyugaton fordulhat elő egy-egy kisebb zápor, északkeleten néhol zivatar. Az ország nagy részén azonban száraz időben lesz részünk, és napsütésből sem lesz hiány, délen akár a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Erős, a Dunántúlon többfelé viharos déli széllel érkezik fölénk az afrikai eredetű meleg levegő, így északon-északkeleten 21-24, máshol 25-30 fokra készülhetünk a délutáni órákban.

Mindez azt jelenti, hogy az október 20-ra vonatkozó melegrekord, a 2019-ben Adonyban mért 26,9 fok akár 3-4 fokkal is megdőlhet. A rekordmeleg pénteket minden bizonnyal egy rekordenyhe szombat hajnal fogja követni, az ország délkeleti felén többfelé mérhetünk majd 21-22 fok körüli minimumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik