Tudomány

Ezek a Föld legnagyobb szigetei

CSA Images / Getty Images
CSA Images / Getty Images

Ha simán országokról beszélünk, szinte mindenki tudja, melyek tartoznak a legnagyobbak közé. A szigeteknél azonban már más a helyzet, ezért az IFLScience összegyűjtötte a Föld legnagyobb egyedülálló szárazföldjeit. Fontos azonban kiemelni, hogy a kontinentális szárazföldek lemaradtak a listáról, így Amerika, az Antarktisz és Ausztrália sincs rajta.

Ennek oka, hogy a kiterjedt szárazföldek saját kontinentális litoszférán és tektonikus lemezen helyezkednek el, szemben a valódi szigetekkel, amelyek csupán az óceáni kéreg nyúlványai, esetleg egy nagyobb szárazföldet tartalmazó kontinentális lemez részei.

Nem meglepő módon az első helyet a Dánia felségterületeként számontartott Grönland nyerte el, amelynek fő szigete 2 130 800 négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy nagyjából 23-szor nagyobb, mint Magyarország. Hatalmas mérete ellenére hideg éghajlata miatt rendkívül gyéren lakott, csupán a partok mentén található néhány település. A szigetet mindössze 56 ezer ember lakja. A grönlandiak többsége inuit, de jelentős kisebbségük európai, elsősorban dán származású.

Carlo Lukassen / Getty Images

A világ második legnagyobb szigete a délkelet-ázsiai Új-Guinea, amelynek területe 785 753 négyzetkilométer, vagyis nagyjából 8 és félszer akkora, mint hazánk. A sziget politikailag megosztott, a sziget keleti fele Pápua Új-Guineához tartozik, a nyugati fele pedig Indonézia részét képezi. Itt húzódik egyébként az Új-guineai-fennsík is, amelynek része a Puncak Jaya, Óceánia legmagasabb csúcsa, a magas 4884 méterével.

A harmadik helyen Borneó áll hasonló, 748 168 négyzetkilométeres területével. A szigeten több mint 21 millió ember él, ám mindennek ellenére a biológiai sokféleség is jellemző a területre. Egyes becslések szerint nagyjából 15 ezer növényfaj, 3000 fafaj, 221 szárazföldi emlősfaj és 420 madárfaj található itt.

Negyedik helyen Afrika egyetlen jelentős szigete, Madagaszkár található a maga 587 041 négyzetkilométeres területével. Ez nagyjából 6 magyarországnyi területet jelent. Végül ötödik helyen a Grönlandtól mindössze 350 kilométerre fekvő Baffin-szigetek kapott helyet, amelynek nagysága 507 451 négyzetkilométer. Lakossága hasonlóan kicsi, mindössze 13 ezer fő, akiknek többsége szintén inuit.

A sziget különlegessége, hogy itt található a világ legmagasabb függőleges sziklafala, az 1675 méter magas, Thor-hegy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik