Tudomány

Kihalt fajok bukkantak elő egy tó mélyéről

NPS / Brian Engh
NPS / Brian Engh

Hihetetlenül ritka, több millió éve kihalt állatok maradványaira bukkantak az egyesült államokbeli Powell-tóban – írja a Live Science.

A fosszíliákat egy olyan területen találták meg, amely általában víz alatt van, most viszont a tó változékony vízállásának köszönhetően sikerült megvizsgálni. A kutatóknak mindössze 120 nap állt a rendelkezésükre mielőtt a víz újra ellepte a helyszínt, ezalatt azonban lenyűgöző leleteket tártak fel.

Az őslénykutatók szerint a felfedezett csontok úgynevezett tritylodontidákhoz tartozhatnak, amelyek emlősszerű hüllők voltak. Ezek a melegvérű, növényevő állatok nagyjából 180 millió éve haltak ki, fajaik a patkányméretűtől a farkasnagyságúig terjedtek. A szakértők elmondták, hogy a leletek elképesztően ritkák, és az Egyesült Államok egyik legfontosabb paleontológiai felfedezésének számítanak az idei évben.

A tudósok azt remélik, hogy a maradványok tanulmányozása segíthet rájönni arra, mikét élték túl ezek az állatok a triász–jura kihalási eseményt, és hogyan fejlődtek a jura időszakban.

Kapcsolódó
Félelmetes óriásragadozó koponyájára bukkantak
Az ősi állat még a dinoszauruszok megjelenése előtt élt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik