Tudomány

Erős felmelegedés indul, 27 fok is lehet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Csaknem kéthónapos késéssel vasárnap végre megérkezett a nyárzáró hidegfront, ami rögtön a másik véglet felé tolta át időjárásunkat: a jelenleg is mérhető 10-15 fokos maximumok jó két-három fokkal maradnak el az átlagtól. A front nyomában beáramló északkeleti légtömegek tehát jelentős lehűlést hoztak, és úgy tűnt, sokáig marad is a hideg idő. Ám a legfrissebb modellek már mást mutatnak.

Jelen állás szerint hét közepétől jelentős felmelegedés veszi kezdetét sok csapadékkal, helyenként 26-27 fokig emelkedhet a hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: olyan gyors és markáns változások zajlanak, hogy néhány napot meghaladóan nehéz biztosat mondani. Nézzük hát, mit látunk most a következő napokra.

Meleg a Szaharából

Az előrejelzések abból indultak ki, hogy szerdára egy jókora ciklon alakul ki az Ibériai-félsziget felett, ami északi-északkelti hideg levegőt sodor a Kárpát-medencébe. Az új számítások szerint azonban a légköri jelenség várhatóan jó 1000-1500 kilométerrel északabbra, Franciaország északi, és a Brit-szigetek déli részénél alakul ki.

Így pedig a minket érintő áramlás is „megfordul”, és Afrika térségéből szív hozzánk meleg légtömegeket. A változás csütörtökön válik érezhetővé, ekkor

országos esők kíséretében hőmérsékletileg kettészakad az ország: északon, északnyugaton csak 10, míg délen, délkeleten akár 27 fokot is mérhetünk a legmelegebb órákban.

Tartós meleg ígérkezik

A hét első három napján tehát marad a hideg napközben 10-15, hajnalonként -3, -4 és plusz 5-6 fokkal, fagyra jobbára csak a fagyzugos területeken kell számolni. Csütörtökre aztán megérkezik a szaharai levegő, kialakul a fent említett kettősség, és ahogy az komoly hőmérsékleti kontraszt esetében „törvényszerű”, elered az eső.

A hét második felében is marad a csapadék, országosan 20-40 mm-re számíthatunk, a nyugati országrészben számíthatunk a magasabb értékekre. A hőmérsékleti kontraszt lassanként kiegyenlítődik, hétvégén 15-20 fok között várhatjuk a maximumokat, és a hajnalok is bőven fagypont feletti értékeket hoznak. Ami pedig a folytatást illeti, jelenleg 65-70 százalékos eséllyel „maradunk a meleg oldalon”, vagyis folytatódik a rendkívül enyhe, csapadékos idő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik