Tudomány

Már a születés előtt is lehet tudatunk

AleMoraes244 / Getty Images
AleMoraes244 / Getty Images

Régóta foglalkoznak már a tudósok azzal a kérdéssel, hogy mikor alakul ki a tudat az emberben. Bár az agyszkennelési technikák folyamatosan fejlődnek, jelenleg nincs olyan eszköz, amely egy az egyben megválaszolná a kérdést. Sokan vannak, akik szerint nagyjából egyéves kor környékére teszik a tudat kialakulását, míg mások a születés előtt kezdődő, folyamatos fejlődést látnak – írja a ScienceAlert.

Tim Bayne, az ausztráliai Monash Egyetem filozófusa és társai megvizsgálták az eddigi kutatásokat, amely szerintük azt támasztja alá, hogy a tudat már jóval a születés előtt működhet.

Komoly problémát okoz mai napig a kutatóknak, hogy megkülönböztessék a tudatos cselekvést a tudattalan reakciótól. Ennek eredményeként azt is alig értjük, hogyan működik a tudat egy érett agyban, nemhogy egy még épülőben lévő elmében.

Sokáig úgy gondolkodtak a szakemberek, hogy mivel a csecsemők nem tudják megosztani egymással a világról alkotott elképzeléseiket, így nincs is valódi tudatuk. Ez azonban téves elképzelésnek bizonyult, ahogy a 20. században az az elmélet is megdőlt, hogy a csecsemők nem éreznek fájdalmat külső ingerek hatására.

Lorina Naci, a Trinity College London pszichológusa szerint a mostani eredmények arra utalnak, hogy az újszülöttek képesek az érzékszervi és a fejlődő kognitív válaszokat tudatos élményekké faragni, hogy megértsék mások cselekedeteit és megtervezzék saját válaszaikat. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a tudatosság hirtelen bekapcsol születéskor, hanem azt, hogy az érzékek folyamatos kibontakozására lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik