Tudomány

Több tízmillió éves fogat talált egy 12 éves fiú

Alessandro De Maddalena / Getty Images
Alessandro De Maddalena / Getty Images

Ősi cápafogra bukkant egy 12 éves fiú Angliában – írja a BBC. Kenzie az ország délnyugati részén fekvő Clacton-on-Sea strandján, ásás közben találta meg a maradványt.

Ben Garrod, a Kelet-Angliai Egyetem cápaszakértője megerősítette, hogy a lelet az Otodus obliquushoz tartozik, a kihalt faj a tengerek egyik korai szuperragadozója volt.

Az állat megnevezése fülhöz hasonló fogakra utal. A faj 40-60 millió évvel ezelőtt létezett, és akár 10 méter hosszúra is megnőtt. A kutatók úgy gondolják, hogy a híres Megalodon őse lehetett.

Garrod szerint a cápa az egyik első szuperragadozó volt közvetlenül azután, hogy egy aszteroida kipusztította a dinoszauruszokat. „Ezeknek a cápáknak életük során körülbelül 40 ezer foguk volt, mert rendszeresen cserélték azokat” – tette hozzá.

A szakértő azt javasolta Kenzie-nek, hogy a fogat víz és PVA ragasztó keverékével tartósítsa. Ez megvédi a leletet a kiszáradástól, máskülönben a maradvány megrepedhet.

Kenzie a felfedezéstől nagyon lelkes lett, azt tervezi, hogy a jövőben többet ás majd. Abban reménykedik, hogy idővel egy Megalodon fogát is megtalálhatja.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik