Tudomány

Tényleg lefagyasztatta magát Walt Disney?

Bettmann / Getty Images
Bettmann / Getty Images

Bizonyára rengetegen hallottak már arról a pletykáról, hogy Walt Disney halála után lefagyasztatta magát, annak reményében, hogy egy nap majd kiolvasztják és újraélesztik. Az IFLScience annak járt utána, mi igaz a hírekből.

A krionikus lefagyasztással kapcsolatos pletykák évtizedekkel a legendás filmstúdió alapítójának halála után kerültek elő. A hírek nagyrészt két Disney-ről szóló könyvből származnak, amelyek sok pontatlanságot tartalmaznak, és valószínűleg inkább régi híresztelésekkel van tele, mint tényekkel.

Walt Disneyt a saját halandósága miatti növekvő aggodalom arra késztette, hogy beleássa magát a kriogenika tudományába. A férfi bátyjának is gyakran elmélkedett arról, hogy lefagyasztatja magát, amire rendre elnéző bólintásokat kapott válaszul

— olvasható az egyik kötetben.

Bizonyíték azonban nem áll rendelkezésre annak kapcsán, hogy végül meglépte-e ezt Disney. A hivatalos feljegyzések szerint a férfit 1966-ban tüdőrák miatt bekövetkezett halála után nem sokkal elhamvasztották. 

1972-ben Disney lányát is megkérdezték erről, aki azt mondta:

Egyáltalán nem igaz, hogy apám, Walt Disney azt kívánta volna, hogy lefagyasszák. Kétlem, hogy apám valaha is hallott volna a krionikáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik