Tudomány

Náci párttagból lett a „Világ Igaza”

dpa / picture alliance via Getty Images
dpa / picture alliance via Getty Images

Oskar Schindler, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt egykori tagja, a zsidók megmentőjeként becsben tartott személy 49 éve, 1974. október 9-én hunyt el. Ő az egyetlen, aki náci múltja ellenére végső nyughelyet kapott Izrael fővárosának egyik sírkertjében, a Sion-hegyen található katolikus temetőben – írja a Múlt-kor.

Halálra ítélték kémkedésért

Schindler 1908-ban Zwittauban született, jómódú szudétanémet családban. A várost az első világháborút követően elcsatolták az Osztrák-Magyar Monarchiától, így fiatal éveinek jelentős részét az újonnan alakult Csehszlovákiában töltötte.

27 éves korában csatlakozott a csehországi német kisebbséget összefogó, náci szimpatizáns Szudétanémet Párthoz, majd nem sokkal a belépése után a német titkosszolgálatnak, az Abwehrnek kezdett dolgozni. A cseh hatóságok ezen tevékenységét nem nézték jó szemmel, rövid időn belül elfogták és kémkedésért halálra ítélték.Szerencséjére a német hadsereg 1938-ban bevonult a Szudéta-vidékre, így Schindlert szabadon engedték. A hálás kém rögvest csatlakozott a náci párthoz.

Schindler a zsidómentő

Schindlerből egy csapásra gazdag üzletember vált, miután a németek által megszállt Lengyelországba költözött, ahol egy krakkói zománcárugyár tulajdonosa és igazgatója lett. Schindler nem tudott szemet hunyni az üldözött zsidók nyomora felett, ezért mindent elkövetett, hogy viszonylag humánus környezetet teremtsen a gyárában dolgozó zsidó munkásai számára.

Annak érdekében, hogy megóvja a zsidók életét, még arra is hajlandó volt, hogy pazar ajándékokkal kenyerezze le a közeli Krakkó-Plaszówi koncentrációs tábor vezetőjét, Amon Göthöt. Mikor a Vörös Hadsereg benyomult a Wehrmacht által megszállt lengyel területekre, Schindler gyárát evakuálni kellett Brünnlitz városába, ami a „Schindler-zsidóknak” egyet jelentett a megsemmisítéssel, de munkadójuk a tettek mezejére lépett, hogy megmentse őket.

Schindler egy hosszú listát készített, és azok, akik felkerültek erre a legendás listára, esélyt kaptak a túlélésre, ugyanis Auschwitz helyett Brünnlitzbe kerültek.

Schindler több mint ezer embert vetetett nyilvántartásba, a felvett személyeket pedig értékes, nélkülözhetetlen munkaerőként jelölte meg, megtévesztve az SS embereit. Annak érdekében, hogy teljes családokat mentsen meg a gázkamrától, az időseket 20 évvel fiatalabbnak, a gyermekeket pedig felnőttként tüntette fel.

Koldusbotra jutott

A náci Németország összeomlása után Schindler elvesztette minden vagyonát és menekülnie kellett. Az elszegényedett férfinek és feleségének az egykori munkások és üldözöttek gyakran jelentős pénzösszegek átutalásával segítettek. A Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága 1963-ban a „Világ Igaza” kitüntetésben részesítette.

Schindler 66 éves korában, 1974. október 9-én hunyt el májelégtelenségben.

A végső kívánsága az volt, hogy Jeruzsálemben temessék el, hiszen ahogy mondta: „A gyermekeim itt vannak…”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik