Tudomány

128 év után azonosítottak és temettek el egy mumifikálódott férfit

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Több mint száz év után sikerült azonosítani egy holttestet, melyet évtizedeken keresztül egy nyitott koporsóban tettek közszemlére a pennsylvaniai Readingben, írja a Reuters. A helyiek által csak Stoneman Willie-nek becézett, mumifikálódott holttest most végre megfelelő temetést kapott, és a valódi neve is a sírra kerülhetett: James Murphy.

Murphy ír származású volt, alkoholista, és Readingben volt egy tűzoltó kongresszuson, amikor 1895. november 19-én a helyi börtönben veseelégtelenségben meghalt – mondta Kyle Blankenbiller, a temetkezési vállalat igazgatója. Murphy neve a vállalaton belül ismert volt ugyan, de addig nem lehetett eltemetni, amíg minden kétséget kizáróan be nem bizonyosodott, hogy tényleg Murphyé a tetem. A férfi azért ült börtönben, mert lopással vádolták, és egy új balzsamozási technikákkal kísérletező temetkezési vállalkozó véletlenül mumifikálta.

A helyi hatóságok nem tudták felkutatni a rokonokat, és senki sem jelentkezett a maradványokért, ezért a helyi történészeknek némi nyomozásra volt szükségük ahhoz, hogy a börtön, a temetkezési vállalat és más dokumentumok feljegyzései alapján kiderítsék Stoneman Willie igazi nevét (aki becenevét kőkemény bőréről kapta).

A temetkezési vállalat akkor engedélyt kapott az államtól arra, hogy a holttestet eltemetés helyett megőrizzék, hogy figyelemmel kísérhessék a kísérleti balzsamozási folyamatot, de most végre eltemethették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik