Tudomány

Legalább 1000 madár pusztult el egy nap alatt az USA legnagyobb kongresszusi központjának ütközve

A Chicagóban található McCormick Place nagyrészt üveggel borított, ami halálos akadályt jelent a madarak számára.

Legalább ezer vándormadár pusztult el még október 5-én, csütörtökön Chicagóban úgy, hogy a délre vezető útjuk közben beleütköztek ugyanabba a nagy, üveggel borított épületbe.

A Guardian beszámolója szerint az eset Észak-Amerika legnagyobb kongresszusi központjánál, a McCormick Place-nél történt. A rendezvényhelyszín 2,5 kilométeres körzetében pedig még mindig madártetemeket keresnek az önkéntesek.

Annette Prince, a Chicagói Madárütközés-figyelők igazgatója a tömeges madárhullás kapcsán arról beszélt, hogy amit eddig láttak, az csupán a jéghegy csúcsa lehet. Valamint azt is hozzátette, hogy

ez volt a legtöbb madártetem, amit a csoport egyetlen nap alatt egyetlen épületnél regisztrált.

Október 4. estétől másnap kora reggelig a becslések szerint 1,5 millió madár volt a levegőben Cook megye felett, ahol Chicago nagyvárosi területe található. Szürkefejű hernyófalók, pettyes fülemülerigók, amerikai szalonkák és más énekesmadárfajok tetemeit találták meg.

„Nem minden ablaknak ütköző madár hagy hátra tetemet” – mondta Brendon Samuels, aki a Nyugat-Ontarioi Egyetemen kutatja a madarak és az üvegablakok kapcsolatát. A szakértő szerint az érintett madarak valódi száma néhány nap alatt fog kiderülni, mivel az emberek továbbra is gyűjtögetik az elhullott szárnyasokat Chicago belvárosában.

A helyzet súlyosságának felmérését az is nehezíti, hogy a kutatások alapján az ablakoknak ütköző madarak gyakran el tudnak repülni, és az ütközés okozta sérüléseikbe csak néhány órával később halnak bele.

Hasonló esetek általában a tavaszi és őszi vonulási csúcsidőszakokban fordulnak elő. Az olyan időjárási körülmények, mint az ellenszél, az eső és a köd megnehezíthetik a madarak tájékozódását, emellett a városok fényszennyezése is vonzza őket, és csapdába ejtheti őket a halálos építmények között.

„Bárhol, ahol üveg van, ott a madarak az ablakokba csapódnak” – mondta Bryan Lenz az Amerikai Madárvédelemtől. Évente akár egymilliárd madár is elpusztulhat az ütközések miatt. A chicagói tömeges madárhullás áldozatai egyébként vélhetően Kanadából repültek Dél- és Közép-Amerika felé.

Az Egyesült Államok városai közül Chicago fényszennyezése jelenti a legnagyobb kockázatot a vonuló madarak számára. Az épületek világításának kikapcsolása az egyik módja a halálos áldozatok számának csökkentésének. Egy 2021-ben a McCormick Place-en, a csütörtöki madárpusztulás helyszínén végzett tanulmány szerint az ablakoknak ütköző madarak száma jelentősen csökkenthető a nagy épületek világításának mérséklésével. A kutatás eredményei alapján akár hatszor vagy tizenegyszer kevesebb ilyen baleset történik, ha az épületek kivilágításának erejét megfelezik.

benkrut / Getty Images A McCormick Place épülete az Illinois állam legnépesebb városában, Chicagóban.

A McCormick Place egyébként részt vesz a Lights Out Chicago programban, amelynek keretében az épületek önkéntesen kikapcsolják vagy tompítják a világítást éjszaka, hacsak nincs bent valaki.

„Fontos megérteni, hogy a Lakeside Centerben – ahol a McCormick Place is található – ezen a héten egy rendezvény zajlik, ezért a lámpák fel voltak kapcsolva, amikor az épületekben emberek voltak. De amint a helyiségek kiürültek, a világítást is lekapcsolták” – mondta a McCormick Place egyik képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik