Tudomány

Összement Európa legmagasabb hegye

Matthieu Riegler / Wikimedia Commons
Matthieu Riegler / Wikimedia Commons

Több mint két méterrel lett alacsonyabb Európa legmagasabb hegycsúcsa – írja az MTI. A francia földmérők közleménye szerint a 2023. szeptemberi méréskor 4805,59 méter volt a Mont Blanc magassága, 2,22 méterrel alacsonyabb, mint az előző, 2021. évi méréskor.

Jean de Garets, az Haute-Savoie megyei földmérők képviselője úgy véli, ez a különbség a nyári csapadékmennyiség változékonyságáról is tanúskodhat, a jelenséget már a múltban is megfigyelték.

Mintegy húsz ember hatolt fel a csúcsra szeptember közepén modern eszközökkel és egy pilóta nélküli repülő szerkezettel felszerelve, hogy több napon át pontról pontra méréseket végezzen. A mérések azt mutatták, hogy a Mont Blanc állandó mozgásban van, mind a magasságát, mind a helyzetét illetően.A hegycsúcs magasságát nagyjából húsz éve mérik meg kétévente, a legnagyobb értéket – 4810,9 métert – 2007-ben mérték. A szakértők két éve a számok ingadozását azzal magyarázták, hogy a hegycsúcsot vastag örök hótakaró borítja, amelynek formája egy hótorlaszhoz hasonlóan a szél és az időjárás hatására állandóan változik.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító videón mutatják meg a Mont Blancot
Hegymászók segítségével bejárhatjuk a hegy környékét. Elállt a szavunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik