Tudomány

A szívverésre és a bőrünkre is hat a klasszikus zene

cyano66 / Getty Images
cyano66 / Getty Images

A klasszikus zenének számos hatását figyelték már meg az emberi testre vonatkozóan, egy friss kutatás szerint azonban a zene környezetünkkel is közelebb hozhat minket – írja a Science Alert.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint azok az emberek, akik együtt hallgatnak zenét, gyakran számolnak be arról, hogy a közös élmény hatására erőteljes kapcsolatot éreznek egymással. Most kiderült, hogy a fizikai reakciók — beleértve a szívritmust, a légzést és a bőr vezetőképességét — szinkronizálódnak a közönség tagjai között a klasszikus koncerteken.

Külön érdekessége a kutatásnak, hogy mérhető a különbség a személyiségtípusok között. Azok, akik magukat nyitottabbnak, extrovertáltabbnak tartották, nagyobb valószínűséggel kerültek összhangba társaikkal, mint azok, akik inkább befelé fordulók. 

A vizsgálathoz Wolfgang Tschacher, a Berni Egyetem pszichológusa, és munkatársai 132 nézőt figyeltek meg három klasszikus koncerten keresztül. Mindhárom koncerten ugyanazokat a vonósnégyes darabokat játszották: Ludwig van Beethoven c-moll vonósötösét (Op. 104), Johannes Brahms Op. 111 G-dúr, és a Brett Dean Epitaphs című művét.

A járvány alatt távolabb ültek egymástól az emberek, ugyanakkor megfigyelték, hogy ugyanazoknál a részeknél vert gyorsabban vagy lassabban a résztvevők szíve, sőt még a libabőr is volt, hogy azonos pillanatokban bukkant fel többeknél. A kutatók más műfajokra is szeretnék kiterjeszteni a megfigyelést, mivel arra számítanak, egy-egy műfajnál még ennél is erősebb lehet az összhang.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik