Tudomány

Videó: méterekre csapott le a villám a kutatótól

Wong Yu Liang / Getty Images
Wong Yu Liang / Getty Images

Sikerült megörökíteni, ahogy néhány méterrel egy biológus háta mögött sújt le egy villám – írja a Wink News. Forrest Galante a floridai Everglades vidékén, a vízben állva akart rögzíteni egy videót a Garmin számára, amikor az eset történt.

„Eltalált, éreztem, eltalált. Ez fájt” – mondta az eset után Galante, miközben kimenekült a partra.

A villám nagyjából 4,5 méterrel mögötte csapott le.

Elmondása alapján a vízfelszínnél lévő testrészei nagyon megfájdultak, különösen a feneke, szájában pedig fémes ízt érzett, a tünetek 45 perccel később sem múltak el. Az operatőr, Mitchell Long egyik lába a vízben volt a villámcsapásakor, ő a szívében érezte azt, de a furcsa ízt is megtapasztalta. Nagy szerencséjük volt, hogy nem lett komolyabb bajuk.

Egy-egy villámcsapás nem csupán akkor válhat veszélyessé, ha konkrétan eltalálja az embert, lesújtva a környezetében is nagy mennyiségű energia szabadul fel. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint évente mintegy 20 ember hal meg és több száz sérül meg villámcsapásokban az Egyesült Államokban. A tavaly szeptemberig jelentett 19 villámcsapással összefüggő halálesetből négyet Floridából jelentettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik