Tudomány

Újra 29 fok lesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az idei volt a mérések kezdete (1901) óta a legmelegebb szeptember 19,6 Celsius-fokos középhőmérséklettel, ami 3,6 fokkal haladja meg az elmúlt 30 év átlagát – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ez mindössze 0,2 fokkal marad el a júniusi középhőmérsékletétől, ráadásul a hónap minden egyes napján átlag feletti értékeket mérhettünk

– teszi hozzá Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Ami pedig a folytatásból egyelőre látszik, az alapján az október is gyakorlatilag nyári meleggel indul.

Szerdán egy északnyugati hidegfront halad át hazánk felett, de csak helyenként lehet belőle gyenge eső, zápor. A hőmérséklet is megmarad a 18-25 fok közötti értékeken, és országszerte többórás napsütésre is számíthatunk. Utána napokig – a szombatot is beleértve – csapadékmentes, ragyogó napsütéses időre van kilátás, a maximumok 20-25 fok között lesznek. Egy Északnyugat-Európa térségében örvénylő ciklon erősödése nyomán aztán meleg, mediterrán levegő árasztja el hazánkat, vasárnap felmelegedés indul.

A jövő hétfőn és kedden már 23-29 fokot mutatnak majd a hőmérők, az északkeleti megyékben mérhetik az alacsonyabb értékeket.

Ez is beillik a nyár első hónapjának, de a meleg ilyenkor már csalóka: a hosszú éjszakák és a jelentősen lecsökkent besugárzás miatt éjszaka, hajnalban jelentősen lehűl a levegő. Csapadéknak jelenleg nyoma sem látszik, a jövő hét közepén, pontosabban csütörtökön érhet minket egy jelentősebb hidegfront, ám ahogy az idő halad, úgy csökken ennek az esélye, jelenleg 40 százalék. A modellek viszont 60 százalékos eséllyel adják, hogy lehűlés helyett tovább melegszik az idő, és október második hetében elérhetjük a 30 Celsius-fokot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik