Tudomány

A fiataloknak üzent Karikó Katalin a Nobel-díj kapcsán

Cseke Csilla / MTI
Cseke Csilla / MTI

A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat – mondta Karikó Katalin hétfőn újságíróknak, azt követően, hogy bejelentették, Drew Weissmannal megosztva nekik ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

A biokémikus a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne.

A stressz kutatójaként ismertté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni. Karikó egy kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora úgy fogalmazott, az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi évek díjazottjaiké. A fizikus professzor – aki Karikó Katalinnal egy időben végzett az SZTE elődjén, a József Attila Tudományegyetemen – úgy vélte: láthatóan a kutatónő személye is lenyűgözte a Nobel-díj bizottságot. Tudományos eredményei mellett elképesztő kitartásáért különdíjat érdemelne, hiszen az mRNS-hez kapcsolódó első kísérleteit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte, majd ezt a munkát folytatta az Egyesült Államokban, ám néhány év múltán kutatásai támogatását megszüntették. Karikó Katalin olyan kutató, akit példaképül lehet állítani a fiatalok elé – hangsúlyozta az akadémikus.

Először azt hitte, valaki viccel

Karikó Katalin philadelphiai otthonában aludt, amikor felhívták, hogy megnyerte a Nobel-díjat. A telefont a férje vette fel, Karikó pedig először azt hitte, hogy viccelnek vele, derül ki abból a telefonos interjúból, amit a Nobel-díj tudományos munkatársa, Adam Smith készített, és amit a 444.hu szemlézett. Az újságíró megkérdezte, honnan jött rá, hogy ez nem vicc, mire a tudós azt felelte, hogy a bejelentés nagyon tudományos volt, és túl sok információ hangzott el ahhoz, hogy valaki csak kitaláljon ilyet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik