Tudomány

Ez az állat régebb óta él a Földön, mint a fák

Randimal / Getty Images
Randimal / Getty Images

Van egy állat, amely már olyan régen a Földön van, hogy jóval a dinoszauruszok, és még megdöbbentőbb módon a fák előtt a bolygónkon élt – írja az IFLScience. A tengeri ingola elnevezésű állkapocs és csontok nélküli, vérszomjas élősködő szuperképessége pedig az, hogy képes bárhonnan visszatalálni az édesvízbe.

Az angolnaszerű lény valójában élő fosszíliának tekinthető, mivel az ordovíciumból származik, körülbelül 450 millió évvel ezelőttről.

A furcsa lény a hihetetlen életútjukról kapta a nevét, amelyet mindig édesvízi folyókban és patakokban kezdenek, mielőtt a Csendes-óceánba vándorolnának. A testvégződésüknél furcsa, mondhatni harmadik szemmel rendelkező állatok egy életen át vándorolnak az óceán felé, amikor azonban elérik az ivarérettséget és készen állnak a szaporodásra, vissza kell térniük az édesvízi környezetbe.

A megfigyelések szerint a lény kör alakú, állkapocs nélküli száját tüskés tapadókorongként használja a halak és tengeri emlősök testén való élősködésre. Itt vérrel és testnedvekkel táplálkozik, amely után kör alakú seb marad a gazda testén. A tengeri ingola azonban nem öli meg áldozatát, mivel parazita, így élő gazdatestre van szükségük, hogy táplálkozzanak. A taktika pedig úgy tűnik, működik, lévén a faj több száz millió éves.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik