Tudomány

Ősi fegyver bukkant elő az olvadó hóból

Jean-Philippe Tournut / Getty Images
Jean-Philippe Tournut / Getty Images

Ritka, bronzkori nyílra bukkantak egy norvégiai hegyen – írja a Live Science. A tárgy rendkívüli állapotban maradt fenn, vesszője, kvarcitból készült hegye és tollai is konzerválódtak.

Lars Pilø régész és kollégái a közép-norvégiai Jotunheimen-hegységben zajló Secrets of the Ice projektben keresik az olvadó hóból és jégből előbukkanó leleteket.

A szakértők szerint valószínű, hogy a most előkerült fegyvert rénszarvasvadászok használták mintegy 3000 évvel ezelőtt.

A térségben korábban feltártak olyan táborhelyeket és vadászleseket, ahol egykor a vadászok húzták meg magukat, a mostani nyíl viszont nem egy ilyen lelőhelynél fedezték fel. Pilø szerint a tárgyat egy gerinc mögött megbúvó emberek hagyhatták hátra.

A leletet Espen Finstad régész találta meg szeptember 13-án, miközben egy újonnan előbukkant talajrészt mértek fel.  Az ember okozta éghajlatváltozás miatt a Jotunheimen-hegységben egyre olvad a hó- és jégtakaró, emiatt több száz vagy ezer évvel ezelőtti leletek kerülnek elő. A folyamat régészeti szempontból érdekes, ha viszont a kutatók nem tárják fel gyorsan a tárgyakat, a felszínre kerülve hamar roncsolódhatnak.

A nyíl egyik érdekessége, hogy a repülését segítő, három tollból álló tollazata is konzerválódott, ami egészen ritkaságnak számít. Maga a nyílhegy nehezen kivehető, mert nagy részét a rögzítéshez használt, feltételezhetően nyírfaszénből származó szurok fedi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Secrets Of The Ice (@secretsoftheice) által megosztott bejegyzés

A nyírfából álló nyílvessző többi része valamivel rosszabb állapotú. A nagyjából 90 centiméter hosszú tárgy három darabra tört, feltételezhetően a hó nyomása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik