Tudomány

Ezért tartjuk cukinak a turcsi orrú kutyákat

tokoro / Getty Image
tokoro / Getty Image

Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai egy kutatásban azt vizsgálták, hogyan teljesítenek feladatmegoldásban a bulldogok más kutyákhoz képest. A kísérletben 15 angol, 15 francia bulldog és 13 mudi vett részt, a feladatban pedig a kutyáknak meg kellett próbálniuk egymás után kinyitni – áll az ELTE TTK közleményében.

A dobozok különböző technikával voltak nyithatók, és véletlenszerű sorrendben kerültek a kutyák elé, miután a kísérletvezető a kutya számára jól láthatóan kinyitotta azokat és elhelyezte benne a jutalomfalatot. A kutyának két perc állt rendelkezésre, hogy hozzájusson a falathoz, miközben a kísérletvezető és a gazda is a háta mögött állt.

Mőbiusz Erzsébet / ELTE

Mind az angol, mind a francia bulldogok jelentősen kevésbé voltak sikeresek, és ha azok is voltak, sokkal lassabban nyitották ki a dobozt, mint a mudik, emellett a pásztorkutyákhoz képest sokkal többször néztek vissza az emberekre. A szerzők szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek.

Ez a segítségkérés, az ember által észlelt tehetetlenség, elesettség pedig elősegítheti a gazdik és az említett kutyafajták közötti szociális kapcsolat erősödését.

A feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban „csecsemőszerű” viselkedés benyomását keltheti, ami részben magyarázhatja e fajták népszerűségét annak ellenére, hogy jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek. Ez a tanulmány azonban nem vizsgálta, hogy a lapos orrú kutyák genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, mint más kutyák, vagy a tulajdonosok lapos orrú kutyáikhoz való hozzáállása az, ami függő viselkedésre ösztönöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik