Tudomány

Óriási változás jön az időjárásban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hétvégén egy mediterrán ciklon érte el hazánkat, a jelenség létrejöttében komoly szerepet játszott az Északnyugat-Európa térségének légköri folyamatiba bekapcsolódó Margot hurrikán. Pontosabban annak „maradéka”, de a ránk hulló csapadék egy jó része a hurrikánból származott, itt írtunk róla részletesen.

A ciklon az ország nagy részén 15-30 milliméternyi csapadékot produkált, a délnyugati és délkeleti területeken a szeptember havi átlagnak megfelelő, 40-60 mm esett.

Hétfőn azonban mindenhol megszűnik a csapadék, időjárásunk gyökeres fordulatot vesz: a napi maximumokat tekintve visszatér a nyár

– mondja a 24-hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A mai naptól egészen szombatig napos, esőmentes időszak következik, a nappali csúcsok 23-28, a hajnalok 10-17 Celsius-fok körül alakulnak. Az év ezen szakaszában az éjszakák már hosszabbak a nappaloknál, jelentősen csökkent a napsugarak beesési szöge, vagyis a „nyári meleg” már csak a nappalokat jellemzi. Azokat viszont nagyon is, fenti érték a júniusi, illetve az augusztus végi maximumokat idézi, szeptember végén a 23-28 fok már 3-4 fokkal van az átlag felett.

Ez még mindig nem a vénasszonyok nyara, hanem továbbra is a nyárutó, viszont annak már az utolsó napjai. Szombaton ugyanis újabb markáns változás várható, amikor

egy északi hidegfront 20 fok környékére hűti a levegőt, és elsősorban a déli és a keleti országrészben okoz számottevő esőt.

Vasárnaptól pedig maradnak a 20 fok körüli értékek, innentől kezdve a levegő már nem képes visszamelegedni, az időjárás is őszbe vált. Jelen állás szerint október első napjai meghozzák az igazi vénasszonyok nyarát is: egy tőlünk északkeletre létrejövő anticiklon derült, napos időt ígér hajnali köddel, és 20 fok körüli nappali hőmérséklettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik