Tudomány

Egy év alatt megduplázódott a kolerás betegek száma a világon

Houssam Shbaro / Anadolu Agency / Getty Images
Houssam Shbaro / Anadolu Agency / Getty Images

A WHO adatai szerint több mint kétszeresére nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma az előző évhez képest, írja az MTI. A szervezet szerint 2022-ben mintegy 470 ezer kolerás esetet regisztráltak, ugyanez az adat 2021-ben még csak 220 ezer volt.

Tavaly a szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés több súlyos járványért is felelős volt, különösen Afganisztánban, Kamerunban, Malawiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Szomáliában és Szíriában. Tavaly 44 országból jelentették a kolera megjelenését, kilenccel többől, mint a megelőző évben. A WHO-nak megküldött adatok szerint 2349 ember halt meg a kórban.

A szervezet az idei adatokat alapul véve felhívta a figyelmet arra, hogy a kolerás megbetegedések száma tovább emelkedik globálisan. Jelenleg 24 országban van járvány.

A megbetegedések számával kapcsolatban ugyanakkor a WHO hangsúlyozta, hogy adatai továbbra is hiányosak. A szervezet egy korábbi becslésében évente 1,3-4 millió megbetegedéssel és 143 ezer halálesettel számolt.

A kolera tünetei között szerepel a hányás, a kiszáradás és a kimerültség. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik