Tudomány

Szombat reggel elkezdődik az ősz

Stephane Godin / Biosphoto / Biosphoto / AFP
Stephane Godin / Biosphoto / Biosphoto / AFP
Szeptember 23. az őszi napéjegyenlőség dátuma: kezdődik a csillagászati ősz, és innentől hosszabbak lesznek az éjszakék, mint a nappalok.

A meteorológiai ősz szeptember elsején elkezdődött, igaz, ebből gyakorlatilag semmit nem érzékelünk, hiszen a továbbra is 30 fok körüli hőmérsékletekkel még jogosan érezhetjük a nyárban magunkat. Az éjszakák viszont már hűvösebbek, és feltűnően korábban sötétedik, illetve később kel a Nap, ami azért mégiscsak jelentős változás. Láthatjuk azt is, hogy csillagunk egyre délebben bukkan fel reggelente, és egyre „laposabb” pályát fut be felettünk.

Mindezek pedig az ősz beköszöntét jelzik az időjárásnál sokkal egyértelműbb módon: a csillagászati ősz kezdetét ugyanis az őszi napéjegyenlőség jelzi szeptember 23-án.

Tehát most szombaton, egész pontosan 8 óra 50 perc és 58 másodperckor bolygónk áthalad az úgynevezett őszponton, ezzel pedig megkezdődik a csillagászati ősz.

Az őszpont egy képzeletbeli hely bolygónk pályáján, az égi egyenlítő és az ekliptika metszéspontján. Képzeljünk el egy hatalmas gömböt, aminek Földünk a középpontja, majd vetítsük rá az Egyenlítőt, így kapjuk meg az égi egyenlítő vonalát. A Földről nézve az állócsillagokhoz képest a Nap mozog az éggömbön, egy év alatt ír le egy kört, ez az ekliptika. Utóbbi pedig két helyen metszi az égi egyenlítőt. Az egyik a tavaszpont, amin idén március 20-án haladunk át, ez a tavaszi napéjegyenlőség, a csillagászati tavasz kezdete, a másik pedig az őszpont szeptember 23-án. Ilyenkor:

  • Csillagunk – tőlünk nézve – áthalad az égi egyenlítőn, másként fogalmazva az éggömb északi feléről a délire lép át.
  • A Nap pontosan 90 fokban delel az Egyenlítő fölött.
  • A mai napon a világ minden pontján 12 órát tart a sötét és 12 órát a világos periódus.
  • Az éjszakák innentől már hosszabbak lesznek a nappaloknál, egészen a tavaszi napéjegyenlőségig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik