Diane Keough / Getty Images
Tudomány

Új vírusra bukkantak az óceán mélyén

Új vírust fedeztek fel az óceán mélyén – írja a Phys.org. Az élet a hideg, több ezer méteres mélységben lévő sötétségben is elboldogul, és mint Dr. Min Vang, a Csingtaoi Kínai Óceánügyi Egyetem munkatársa és a csapat tagja kiemelte: ahol az élet megtalálható, ott annak szabályzói, jelen esetben a vírusok is jelen vannak.

A kutatók 8900 méterről felhozott üledékből, pontosabban az abban lévő baktériumtörzsekből izolálták az új fajt.

A mikroorganizmus bakteriofág, ami azt jelenti, hogy baktériumokat fertőz meg, emellett lizogén, vagyis a gazdaszervezeten belül szaporodik, ám jellemzően nem öli meg a sejteket. A szakértők úgy gondolják, ez az eddigi legmélyebben izolált óceáni fág.

A vírus a Halomonas nemzetség képviselőit támadja meg, ezek gyakoriak a mélytengeri üledékekben és a hidrotermális kürtők közelében. Az organizmus genetikai elemzése a vírusok egy korábban ismeretlen családjára utal.

Az adatok azt mutatják, hogy a vB_HmeY_H4907 jelű faj igen elterjedt az óceánban, és struktúrájában gazdaszervezeteire hasonlít. A felfedezés új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a vírusok hogyan képesek fennmaradni a szélsőséges környezetekben, illetve hogy miként fejlődnek együtt gazdaorganizmusaikkal.

Vangék céljai között szerepel, hogy felmérjék azokat a molekuláris folyamatokat, amelyek a mélytengeri vírusok és gazdaszervezeteik közötti kölcsönhatásokat irányítják. Emellett további, szélsőséges környezetekben jelen lévő vírusokat is meg akarnak találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik