Tudomány

Először sikerült selyemhernyókkal pókselymet termelni

aire images / Getty Images
aire images / Getty Images

Kínai szakértők génszerkesztett selyemhernyók segítségével szintetizáltak pókselymet – írja a Phy.org. A létrejött anyag hatszor erősebb, mint a golyóálló mellényekben használt kevlár.

Ez az első alkalom, amikor teljes hosszúságú pókselyem-fehérjéket készítettek selyemhernyók segítségével.

Az eredményekről beszámoló tanulmányban a szintetikus szálak, így a nejlon egy környezetbarát alternatíváját mutatják be.

Csünpeng Mi, a Donghua Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a selyemhernyók selyme jelenleg az egyetlen nagy mennyiségben kereskedelmi forgalomba hozott állati selyemszál, amely jól bevált módszereken alapul „Következésképpen a genetikailag módosított selyemhernyók alkalmazása a pókselyemszálak előállításához lehetővé teszi az alacsony költségű, nagyüzemi forgalmazást” – mondta a szakértő.

A kutatók régóta kísérleteznek mesterséges pókselymekkel, eddig azonban problémát okozott, hogy a szálakra nehéz felvinni a glikoproteinekből és lipidekből álló, a nedvességgel és napfénnyel szembeni védelmet segítő réteget. A génszerkesztett selyemhernyók megoldást kínálnak, mivel rostjaikat hasonló védőréteg borítja.

Mi szerint az általunk létrehozott szálak rendkívül erősek. Az ilyen anyagokat számos területen, többek között sebészeti varratként, kényelmesebb ruhákban és golyóálló mellényekben alkalmazhatnák.

A csapat a kísérletet a CRISPR-Cas9 génszerkesztő technológiával, illetve több százezer, megtermékenyített selyemhernyópetékbe adott mikroinjekcióval végezte el. Ily módon a DNS-be pókselyem-fehérjék génjeit juttatták be. A proteineken speciális módosításokat is el kellett végezni, hogy interakcióba lépjenek a selyemhernyók mirigyeinek fehérjéivel.

Mi és kollégái azt tervezik, hogy a későbbiekben kiterjesztik a kutatást, többek között olyan hernyókat is létre akarnak hozni, amelyek természetes és mesterséges aminosavakból is termelnek pókselymet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik