Tudomány

Komolyabb eső jöhet hétvégére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hiába hagytuk magunk mögött szeptember közepét, továbbra is töretlenül kitart a nyár, a napos, száraz és meleg idő. Csakúgy, mint hetek óta. A sok helyen hallható, olvasható vélekedéssel ellentétben ez még nem a vénasszonyok nyara, hanem időjárási helyzet szempontjából is maga a nyár. Legfeljebb nyárutó, de a 30 fok körüli csúcshőmérsékleteket tekintve ez sem a legtalálóbb kifejezés.

Egyelőre nem látszik a szeptemberi nyár vége, viszont a héten két hidegfront ígér némi változatosságot, és talán említésre méltó csapadékot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Továbbra is anticiklon terpeszkedik felettünk, míg Nyugat-Európa térségében egy ciklon tanyázik, a kettő eredőjeként pedig meleg, afrikai levegő árasztja el a Kárpát-medencét (is). Hétfőn a sok napsütés mellett 25-31 fokos maximumokra számíthatunk, kedden azonban gyenge hidegfront éri el hazánkat.

Elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra legnagyobb eséllyel az északi és a keleti országrészben, de hosszabb távú hatása nem lesz, a hőmérséklet csupán egy-két fokkal csökken. Szerdán és csütörtökön ismét a napsütésé lesz a főszerep továbbra is 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérsékletek mellett.

Pénteken aztán újabb hidegfront érkezik, ebből már komolyabb csapadékra számíthatunk, jelen állás szerint főként a délnyugati országrészben.

Ebben a helyzetben ennél többet még nem mondhatunk sem a csapadék mennyiségéről, sem annak eloszlásáról. A hőmérséklet azonban továbbra sem csökken jelentősen, maradunk az országszerte 23-28 fokos csúcsoknál, hétfőtől pedig ismét nyugodt, napos időben lesz részünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik