Tudomány

Sokan ezért nem tudnak lefogyni

RealPeopleGroup / Getty Images
RealPeopleGroup / Getty Images

Ahogy a testünk öregszik, folyamatosan veszít a hatékonyságából: 40 éves korunk körül az izomtömeg természetes módon csökkenni kezd, és megnő a testzsír aránya. Mivel az izomtömeg segít meghatározni a test anyagcseréjét, annak csökkenése azt jelenti, hogy a testünk kevesebb kalóriát kezd elégetni nyugalmi állapotban, így romlik az anyagcserénk – írja a Science Alert.

Sokan a lassú anyagcserét tartják a fogyási nehézségek egyik legfőbb okozójának.

Ennek eredményeképpen egy több milliárd dolláros iparág épült ki a probléma köré, és több ezer termék ígéri az anyagcsere felgyorsítását, hogy végre összejöjjön a fogyás. Ezek nagy része azonban átverés vagy nem elég hatásos, így ha tényleges változást akarunk elérni, több fizikai terhelést kell bevezetni. Itt azonban érdemes vigyázni: ha gyorsan nagy mennyiségű súlyt vesztünk, valószínűleg romlik az anyagcserénk, és már nem áll vissza a fogyókúra előtti szintre – még akkor sem, ha visszahízunk. Ennek oka, hogy amikor fogyókúrázunk, zsírt és izmot is veszítünk, a kalóriaégető izomtömeg csökkenése pedig lelassítja az anyagcserét.

Lehet változtatni

Először is figyeljünk arra, hogy mit eszünk: az étrendünk ugyanis befolyásolja, hogy a szervezetünk mennyi energiát fordít az ételek megemésztésére, felszívódására és anyagcseréjére. Az étrend által kiváltott termogenezis a napi energiafelhasználásunk körülbelül 10-15 százalékát teszi ki, míg az alapanyagcsere nagyjából 55-70 százalékot.

Itt azonban nagyon nem mindegy, mit fogyasztunk: a fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztása körülbelül 15 százalékkal növelheti az anyagcsere értékét, míg a szénhidrátok tízzel, a zsírok pedig öt százalékkal. Fontos emellett a rendszeres testmozgás is, amely növeli az izomtömeget és így felgyorsítja az anyagcserét.

Ezt nagyjából napi 30 perc testmozgás beépítésével lehet elérni, amit hetente két nap érdemes konditermi vagy erőnléti edzéssel kiegészíteni.

Végül pedig figyeljünk arra, hogy eleget pihenjünk. A friss kutatások rendre megerősítik, hogy az alvásmegvonás jelentősen befolyásolhatja az anyagcserét, révén megzavarodik a szervezet energiaegyensúlya. Ezáltal nő az étvágy, az éhségérzet, a sóvárgás miatt pedig csökken a cukoranyagcsere és az energiafelhasználás. Ha szeretné felpörgetni az anyagcseréjét, tűzzön ki célul hét óra megszakítás nélküli alvást minden éjszaka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik