Tudomány

Erre figyeljen, ha menhelyről fogadna örökbe kutyát

Oleksii Karasanov / Getty Images
Oleksii Karasanov / Getty Images

Egyre többen fogadják örökbe menhelyekről házikedvenceiket, ami alapvetően is többletfelelősséget tesz az újdonsült kutyatartók vállára. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói átfogó tanulmányban járt utána, hogy milyen változások figyelhetők meg az örökbefogadott kutyák viselkedésében az első hat hónap alatt – írja az IFLScience.

A kutatócsoport 2020. október 1. és 2021. június 1. között öt menhelyről örökbefogadott 99 kutya gazdáit kérdezte meg, és az örökbefogadást követő 7, 30, 90 és 180 napon belül kért információkat. A hatodik hónap végére megállapították, hogy jelentősen csökkent a szeparációval, valamint a figyelemfelkeltéssel kapcsolatos viselkedés az állatoknál.

Az eredmények azonban azt is kimutatták, hogy ezzel ellentétesen megnőtt az idegenek ellenében tanúsított agresszió. Figyelembe véve olyan tényezőket, mint a kutya mérete, kora és kórtörténete, a statisztika azt is kimutatta, hogy azok a kutyák, amelyek a menhelyen töltött idő alatt szorongásoldó gyógyszert kaptak, nagyobb valószínűséggel mutattak támadó viselkedést idegenekkel szemben.

Ennek vélhetően kevésbé volt köze a gyógyszeres kezeléshez, inkább ahhoz kapcsolódott, hogy a kutyák kezdettől fogva nehezen kezelhetők voltak.Az amerikai kutatók szerint a megfigyelt változások megmagyarázhatók. A tanulmányban felvetik, hogy az idegenekre irányuló agresszió növekedése minden bizonnyal annak tudható be, hogy a kutyák jobban védik az új környezetüket, a szeparációs szorongás csökkenése pedig a nagyobb biztonságérzetet és magabiztosságot tükrözi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik