Tudomány

Egy jó hőszigeteléssel a rezsin is spórolhat

Az energiaárak emelkedése miatt rengeteg háztartás számára kiemelt szemponttá vált az otthoni energiahasználat. Sokan mindennapi fogyasztásuk mérséklésével próbálják csökkenteni a kiadásokat, hosszabb távon viszont az energiahatékonyságot fokozó beruházások, fejlesztések jelenthetik az igazán eredményes megoldást.

Ma már számtalan módszer adott lakásunk energetikai korszerűsítésére, az első lépés ugyanakkor legtöbbször a megfelelő hőszigetelés szokott lenni. Jó hőszigetelés nélkül sokkal több energiára van szükség az adott otthon felfűtésére vagy lehűtésére, ami látványosan megdobhatja a rezsit. Talán bele sem gondolunk, de ilyenkor lényegében az utcára lapátoljuk ki a pénzünket.

A hőszigetelés további előnye, hogy mérsékelheti a beszűrődő zajokat, miközben emelheti a komfortérzetet. A beruházás mellett ráadásul környezetvédelmi érvek is szólnak: ha kevesebb energiát használunk el, az kevesebb kibocsátást jelent.

A projekt megkezdése előtt érdemes alaposan tájékozódni, és felmérni, hogy otthonunk pontosan melyik része szorul felújításra. Az épületek hőveszteségének mintegy 30-40 százalékáért a falak a felelősek, sok otthontulajdonos dönt ezért a falak, általában a homlokzat szigetelése mellett. Amit mindig tartsunk szem előtt: megfelelő anyagokkal és kivitelezővel, az előírásokhoz igazodva végeztessük el a munkát – ily módon akár utólag is jelentősen növelhetjük lakásunk vagy házunk hőmegtartó képességét.

Baumit

A beruházás pontos megtérülési idejét nehéz felmérni, hiszen minden projekt más, ráadásul az energiaárak is gyorsan változhatnak. Az azonban biztosan kijelenthető, hogy ha már egyszer elhatároztuk magunkat, nem érdemes minden körülmények között spórolni, hiszen a rossz anyagok vagy a nem kellően gondos kivitelezés miatt utólag további költségek merülhetnek fel – szélsőséges esetben akár vissza is kell bontani a hőszigetelést.

Az anyagokat tekintve az egyik legnagyobb hiba, amikor az ember nem egy komplett, minősített rendszert választ, hanem úgy válogatja össze az egyes elemeket. A jogszabályok értelmében a hőszigetelő rendszerek eleve építési készletként hozhatóak csak forgalomba. Amennyiben összeválogatott rendszerrel dolgoznánk, termékgaranciára vagy igazolt műszaki adatokra ne is számítsunk, mindez pedig utólag nagyon kellemetlen helyzeteket teremthet.

Maga a felújítás komoly szaktudást és tapasztalatot igényel, a gyártói útmutatók segíthetnek a projektekben. Nagyon fontos, hogy a kivitelezést megbízható szakemberekre bízzuk, a beruházás során pedig figyelembe vegyék a hazai tűzvédelmi előírásokat.

Szponzorált tartalom

 

A Baumit hőszigetelő rendszerei biztos és minőségi megoldást nyújtanak minden esetben, legyen az új építés vagy felújítás.

A kiemelkedő minőségű rendszerek, – Baumit open rendszer, Star EPS grafit rendszer, Star ásványi rendszer és Pro rendszer –, különleges beépítési helyzetekre is megbízható megoldást jelentenek.

A Baumit a komplett hőszigetelő rendszereire 25+5 év rendszergaranciát vállal, ezzel garantálja, hogy a rendszerelemek a magas minőség mellett tartós és megbízható értéket képviselnek.

 

A cikk a Baumit támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik