Tudomány

Ez volt a legnagyobb terrorcselekmény Magyarországon

Fortepan / Fortepan
Fortepan / Fortepan

A Budapestről Bécsbe tartó gyorsvonat 1931. szeptember 13-án közvetlenül éjfél után haladt át a biatorbágyi viadukton, amikor egy ekrazittal töltött pokolgép robbant a szerkezeten. Bár a mozdony vezetője a szerelvények kisiklása után megpróbált megállni, egyetlen kocsi kivételével az egész vonat a mélybe zuhant.

A merénylet 22 ember életét követelte

– írja a Rubicon.hu.

A helyszínen egy levelet is találtak, melynek tartalma alapján a rendőrség úgy vélte, a terrortámadás egy nagyobb, kelet-európai kommunista összeesküvés része lehet. A biatorbágyi eset ráadásul igencsak hasonlított a korábbi ausztriai és németországi merényletekhez azzal az eltéréssel, hogy nyugaton látszólag nemzetiszocialista indíttatású támadásokat hajtottak végre.

Becker György / Fortepan

Az osztrák és magyar igazságszolgáltatás közreműködésének köszönhetően 1931 októberében kézre is kerítették a Bécsben élő – és a baleset helyszínéről már ismerős – Matuska Szilvesztert, aki elfogása után mindhárom támadást magára vállalta. A férfi mint önkéntes honvéd a világháború során főhadnagyi rangig jutott, később pedig kereskedelemmel és ingatlanspekulációval próbált vagyont szerezni. A világválság kirobbanásakor – a kétes ügyletei miatt indított perek és felesége betegsége miatt – tönkrement, találmányaival pedig nem tudott elég pénzt szerezni.

Vélhetően elkeseredésében fogott bele a robbantássorozatba, de motivációjára sohasem derült fény, ugyanis a bírósági eljárás alatt megpróbálta magát őrültnek tettetni. Ezzel a kifogással Matuska Ausztriában nagyobb sikert aratott, hiszen ott mindössze hat év börtönt kapott, Magyarországon azonban halálra, majd életfogytiglani fogságra ítélték. Büntetését a váci fegyházban kellett letöltenie. A terrorista végül csak 1944 végéig maradt az intézményben, ugyanis a szovjet csapatok érkezésekor sikerült kereket oldania, további élete éppen olyan rejtélyes volt, mint a robbantás egyes részletei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik