Tudomány

Hatalmas szakadékok jelentek meg Amerikában

Handout / US Geological Survey / AFP
Handout / US Geological Survey / AFP

Egyre többfelé figyelnek fel az Egyesült Államokban a talaj repedezésére: Arizona, Utah és Kalifornia államban is olyan sok talajvizet szivattyúznak ki, hogy a talaj kilométereken át szakadozik fel – írja a Science Alert.

A felszín alatti víz a Föld egyik fő édesvízforrása – ez adja az összes ivóvíz közel felét, és az öntözéshez használt folyadék mintegy 40 százalékát. Az emberek azonban gyorsabban szivattyúzzák ki a felszín alatti vizeket, mint ahogyan azt a Föld természetes úton pótolni tudja, ráadásul a vízigényünk egyre csak nő.

Amikor túl sok talajvizet szivattyúzunk ki a felszín alatti természetes víztartó rétegekből, az a föld megereszkedését, és szétrepedezését hozza el, mondta Joseph Cook, az Arizonai Földtani Intézet kutatója. Kiemelte, ezek a hasadékok egyáltalán nem természetes eredetűek, hanem egyértelműen az emberi tevékenység következményei.

Nem először tűnnek fel a repedések

Arizona államban már régóta ismeri ezt a problémát, és legalább 2002 óta figyelemmel is kísérik a helyzet alakulását. Jelenleg 270 kilométernyi hasadékot tárt fel a területen az Arizonai Földtani Intézet. A probléma azonban jóval nagyobb, mint néhány repedés: a New York Times által megkérdezett szakemberek szerint a víztartó rétegek évszázadokig vagy akár évezredekig is eltarthat, amíg helyreállnak, ha egyáltalán helyreállnak. Így tehát egyáltalán nem várható gyors megoldás a krízisre.

A túlszivattyúzás mellett a klímaváltozás is sok problémát okoz: Warigia Bowman, a Tulsai Egyetem vízügyi szakértője szerint ahogy a globális hőmérséklet emelkedik, a folyók zsugorodnak, ami arra kényszeríti a gazdákat, hogy még inkább a felszín alatti vízkészletekre támaszkodjanak. Ez azonban hibás hozzáállás.

Ha nem változtatunk a szokásainkon, és nem hagyjuk, hogy a földalatti víztartó rétegek természetes módon feltöltődjenek, akkor ezek a repedések tovább fognak nőni, mondta Cook. A lap ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a túlszivattyúzás kezelésének egyik fő útja a szabályozás lenne, azonban országszerte hiány tapasztalható e tekintetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik