Tudomány

Magyarországról fotózták le az új üstököst

A magyar asztrofotós, Majzik Lionel Facebook-oldalán osztotta meg a az újonnan felfedezett, C/2023 P1 (Nisimura) nevű üstököst – az égitestet 2023. augusztus 12-én fedezte fel Nisimura Hideo, japán amatőr csillagász. Az új kométa híre futótűzként terjedt a szakmai berkekben, mivel könnyed távcsöves célpontnak számított és a pályaszámítások hamar megmutatták, hogy a napközelségéhez érve az év legfényesebb üstökösének ígérkezik – írja az asztrofotós.

Az üstökös töretlenül fényesedik, és ha nem történik váratlan fordulat, akkor ideális körülmények között akár szabad szemmel is láthatóvá válna, de a Naptól való kis szögtávolsága miatt, elengedhetetlen egy binokulár vagy egy kisebb távcső használata. Az üstökös szeptember 13-án lesz a Földhöz legközelebb, mintegy 125 millió km-re tőlünk. Addig a hajnali, később néhány napig az esti szürkületben lesz megfigyelhető.

A szeptember 17-én bekövetkező napközelsége után még kedvezőtlenebb megfigyelési körülmények adódnak és lehetetlenné válik az észlelése. Érdekesség, hogy a pályaelemek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a Szigma Hydridák meteorraj szülőüstököse lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik