Tudomány

Így panaszkodott az anyjának egy diák több ezer éve

herraez / Getty Images
herraez / Getty Images

Egy ókori babilóniai diáktól származó üzenet kering a TikTokon – írja az IFLScience. A tanuló, Iddin-Szin anyja, Zinu számára küldte el levelét.

Az üzenet az időszámítás előtti 18. században, Mezopotámiában keletkezett. A levél megírásakor Iddin-Szin távolt volt, a szövegben viszont nem adta jelét a honvágynak.

A gyermek ehelyett leszidta anyját ruhái rossz állapota miatt.

„Mondd meg Zinu úrnőnek: Iddin-Szin a következő üzenetet küldi” – olvasható az agyagtáblára felvitt ékírásos levélben. „Az istenek, Sama, Marduk és Ilabrat tartsanak meg téged örökké jó egészségben a kedvemért. Az itteni fiatal urak ruhája évről évre jobb lesz, de te hagyod, hogy az én ruhám évről évre rosszabb legyen. Sőt, kitartóan ragaszkodtál ahhoz, hogy a ruháim egyre szegényesebben és hiányosabban készüljenek. Abban az időben, amikor nálunk a gyapjú úgy fogy, mint a kenyér, te szegényes ruhákat készítettél nekem” – panaszkodott a diák.

Iddin-Szin úgy folytatta: Adad-iddinam fiának, akinek az apja a tanuló apjának segédje csupán, két új ruhakészlete van, míg nála egyetlen ruhakészletből is felhajtás lesz. „Annak ellenére, hogy engem te szültél meg, őt pedig az anyja csak örökbe fogadta, az anyja szereti őt, míg te, te nem szeretsz engem” – foglalta össze érzelmi zsarolását a szerző.

Nem ez az egyetlen, az ókori mezopotámiai mindennapokba izgalmas betekintést nyújtó, ingerült üzenet. A történelem első ismert panaszlevele szintén ebből a korból és régióból származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik