Tudomány

Ősi kincseket találtak egy tinédzser csontváza mellett

ҚР Ғылым және жоғары білім министрлігі (Ministry of Science and Higher Education of the Republic of Kazakhstan) / Facebook
ҚР Ғылым және жоғары білім министрлігі (Ministry of Science and Higher Education of the Republic of Kazakhstan) / Facebook

Több ezer éves sírt fedeztek fel Kazahsztánban, benne egy emberi csontvázzal – írja a Live Science. A vizsgálatok szerint a maradványok egy 12-15 éves lányhoz tartoznak, aki az ázsiai bronzkorban élhetett (Krisztus előtt 3200-1000).

A sírhelyen a serdülőkorú nő csontjai mellett számos más leletre is bukkantak, köztük egy pár drótfülbevalóra, gyöngyszemekre, amelyek egykor nyakláncot alkothattak, több kardgombra, egy tükörre, egy bronz tálra, illetve egy bronz tárcsára, amelyre egy békát véstek.

A tárgyakon kívül rengeteg állati csont is volt a temetkezési helyen: 180 darab, feltehetőleg bárányokhoz vagy szarvasmarhákhoz tartozó bokacsont, valamint 3 tehénlapocka.

Egyes szakértők szerint az állati csontok a jóllét és a szerencse szimbólumai lehettek, amelyeket azért helyezhettek a sírba, hogy segítsék az elhunytat a túlvilágra jutásban.

A sírhelyen kívül a régészek a közelmúltban egy hatszög alapú piramis maradványait is felfedezték Kazahsztánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik