Tudomány

Brutális módon végeztek a kassai vértanúkkal

Prokes Márton / Piarista Múzeum / Piarista Rend Magyar Tartománya / MAGYAR NEMZETI DIGITÁLIS ARCHÍVUM
Prokes Márton / Piarista Múzeum / Piarista Rend Magyar Tartománya / MAGYAR NEMZETI DIGITÁLIS ARCHÍVUM

Pongrácz István, Grodecz Menyhért és Kőrösi Márk, a három kassai vértanú 404 éve, 1619. szeptember 7-én halt mártírhalált. A három férfit a városba bevonuló Rákóczi György hajdúi gyilkolták meg katolikus hitük miatt – írja a Rubicon.

A felvidéki hadjárat

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619-ben indított hadjáratot a Habsburgok uralta Magyar Királyság ellen, hogy egyesítse a három részre szakadt ország két részét. A Habsburgok erőszakos valláspolitikája miatt az elnyomott, felvidéki protestánsok felszabadítóként várták a fejedelmet.

A felvidéki hadjárat során az erdélyi hadak szeptember 3-án érték el Kassát, amelynek parancsnoka, Dóczi András azzal a feltétellel adta át a várost Rákóczi Györgynek, hogy a katolikus lakosságnak és a papságnak nem esik bántódása. Rákóczi nem tartotta be az ígéretét, féktelen katonái ugyanis azonnal házi őrizetbe vették az összes katolikus papot, Dóczit pedig elhurcolták Erdélybe.

A vértanúk szörnyű sorsa

A legszörnyűbb sors Pongrácz Istvánnak, Grodecz Menyhértnek és Kőrösi Márknak jutott: a három jezsuita szerzetest a katonák két napon át éheztették, hogy rábírják őket a kálvinista hitre való áttérésre, majd kínozni kezdték őket.

Mivel a szerzeteseket nem sikerült megtörniük, a katonák Kőrösit és Grodeczet lefejezték, Pongráczot pedig – mivel már holtnak vélték – egyszerűen belevetették a város egyik szennygödrébe, társai holtteste mellé, ahol még csaknem egy napig kínlódott, nyöszörgött, mire kilehelte a lelkét.

A vértanúkat II. János Pál pápa 1995-ös szlovákiai látogatása során avatta szentté, a jezsuita rend magyarországi tartománya azóta védőszentjeként tiszteli Szent Márkot, Menyhértet és Istvánt, akiknek egyházi ünnepét vértanúságuk napján, szeptember 7-én tartják.

Kapcsolódó
Ők a 150 névtelen magyar vértanú
Nagyjából 150-160 áldozatot lehet azonosítani, de ennél szinte biztosan többen voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik