Tudomány

Jobban vonzódnak a kutyák a női hanghoz

Dougal Waters / Getty Images
Dougal Waters / Getty Images

A kutyák jobban vonzódnak a nők hangjához, mint a férfiakéhoz az ELTE és a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) tudósainak tanulmánya szerint – írja a Science Alert. A kutatók szerint a csecsemőkéhez hasonlóan a kutyák agya is fogékonyabb a dajkanyelvre, vagyis arra, amikor magasabb hangon, túlzó hangsúllyal beszélünk hozzájuk.

A kutatás során a szakértők 19 kutya agyát vizsgálták meg fMRI-géppel, miközben három különböző, előre felvett emberi beszédet játszottak le nekik. Az egyik felvételen egy kutyához, a másikon egy csecsemőhöz, a harmadikon pedig egy felnőtt emberhez beszéltek. A felvételeken a beszélő valamikor férfi, máskor pedig nő volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az állatok agyának hallásközpontja akkor volt a legaktívabb, amikor egy nőtől hallottak kutyákhoz vagy csecsemőkhöz intézett dajkabeszédet.

A tudósok úgy vélik, két oka lehet a jelenségnek: az egyik, hogy az emlősök eleve érzékenyebben a magasabb, változatosabb frenkvenciájú hangokra, a másik pedig, hogy a farkasok háziasításakor az ilyen tulajdonsággal rendelkező egyedeket szűrték ki az emberek.

Gergely Anna és kollégái szerint a kutyák háziasítás előtti ősei közül hajlamosabbak voltak az emberhez közel maradni és nekik szót fogadni, akik a hozzájuk intézett magas dajkanyelvre jobban reagáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik