Tudomány

A vasnál is sűrűbb idegen bolygót fedeztek fel

ESA / Hubble, NASA, M. Kornmesser
ESA / Hubble, NASA, M. Kornmesser

Különös bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül – írja a Science Alert. A TOI-332b egy Neptunuszhoz hasonló égitest, amely a Földtől nagyjából 727 fényévre található, és egy narancssárga törpe csillag körül kering.

Az objektum azért számít különlegesen, mert olyan közel kering a csillagához, amilyen távolságban nagyon ritkán fordulnak csak elő Neptunusz méretű bolygók. A TOI-332b átmérője 3,2-szer nagyobb, mint a Földé és 18,27 óra alatt kerüli meg csillagát.

A szakértőknek az égitest tömegét is sikerült meghatározniuk, amely 57,2-szer nagyobb a Földénél. A Neptunusz ezzel szemben csak 17,15-ször nehezebb bolygónknál, ami azt jelenti, hogy a TOI-332b meglepően sűrű, sűrűbb a vasnál is.

Szintén szokatlan, hogy a számítások szerint az objektumnak nagyon vékony a légköre, pedig egy ekkora bolygónak vastag atmoszférával kellene rendelkeznie, ahogyan a Jupiter. A tudósok egyelőre nem tudják biztosan, mitől válhatott ilyen vékonnyá a légköre, ennek meghatározásához további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik