Tudomány

Nincs vége a nyárnak, 30 fok lesz napokig

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Vasárnapra egy hidegfront érte el hazánkat, ami főleg a Dunától keletre okozott csapadékot, és 3-4 fokos lehűlést, ráadásul még ma is rányomja bélyegét időjárásunkra. A hétfői napon 23-24 foknál többet sehol nem mérhetünk, ami viszont nagyjából megfelel az ilyenkor szokásosnak.

A folytatásban aztán ismét betör a nyár, még felhő is alig lesz az égen, nemhogy csapadék, a hőmérséklet pedig 27-31 fokos csúcsokat mutat majd

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A vasárnapi hidegfront után ismét egy anticiklon veszi át a főszerepet időjárásunk irányításában, a délről fölénk sodort meleg levegő és a zavartalan napsütés pedig visszahozza az „igazi” Kárpát-medencei nyarat. Hazánkban ugyanis ez a 27-31 fokos hőmérséklet nyár közepén tekinthető átlagosnak.

A nyár élménye azért nem lesz zavartalan. Az őszi napéjegyenlőséghez közeledve hosszabbak az éjszakák és rövidebbek a nappalok, a hosszú sötét periódus során pedig lehűl a levegő: országszerte 12-17 fokos hajnalokra ébredhetünk. Ami pedig a hét időjárásának további részleteit illeti, nincs mit részleteznünk, hiszen

csapadékmentes, napos, meleg nyári időnk lesz, jelenleg szeptember 12-én látszik egy gyenge hidegfront.

Előre láthatóan viszont ez sem hoz komoly változást, mert legyengülve érkezik, és gyorsan átvonul felettünk, a szeptember továbbra is az átlagnál jóval melegebbnek ígérkezik. És hogy legyen viszonyítási alapunk, e hónap első felében, közepén a sokéves átlag szerint 10-15 fok körül kellene alakulnia a minimum, és 21-26 fok között a maximum hőmérsékleteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik