Tudomány

Tényleg léteztek női gladiátorok?

MAXIM ZHURAVLEV / Getty Images
MAXIM ZHURAVLEV / Getty Images

A római kor kapcsán sokan egyből a gladiátorokra asszociálnak: a jól képzett, többnyire rabszolgasorból származó férfiak esetenként egészen hatalmas arénákban küzdöttek, így szórakoztatva a nézőket. Azt azonban kevesen tudják, hogy akadnak női harcosok is, akiket napjainkban gladiatrixoknek neveztek – írja a Heritage Daily.

A gladiatrixok az arénákban más nőkkel, illetve vadállatokkal küzdöttek.

Pontos latin szó nincs ezekre a női harcosokra, a gladiatrix egy modern kifejezés. Érdemes hozzátenni, hogy a vonatkozó források is meglehetősen szűkösek.

Amazon és Achillia

Decimus Junius Juvenalis római költő szerint a gladiatrixok ugyanazokkal az edzésmódszerekkel és fegyverekkel készültek, mint a férfiak, azonban nem maradt fenn olyan ludusról (gladiátoriskoláról) szóló beszámoló, amely kifejezetten nőket képzett volna. A szerző arra is utalást tett, hogy mindenféle réteg részt vett a felkészítésben, a stigma miatt viszont előkelők nem harcoltak az arénákban.

A köznépnél ugyanakkor akadhattak olyanok, akik becsatlakoztak a tornákba. Egy, Ostia Anticában feltárt 2. századi felirat arra utal, hogy az egyik játékhoz kardforgató, közrendű nőket is biztosított egy helyi magistratus.

A források közé tartozik a 2. századi Cassius Dio beszámolója is, a történetíró szerint Nero császár anyja tiszteletére rendezett ünnepén nők is küzdöttek gladiátorokként, közülük egyesek önként, mások akaratuk ellenére vettek részt a fesztiválon. Szintén Cassius Dio emlékezett meg róla, hogy esetenként Domitianus is nőket harcoltatott egymással.

A régészeti bizonyítékok közé tartozik egy Londonban feltárt halotti máglya, amely gazdag sírmellékeket tartalmazott. A csonttöredékek alapján a maradványok egy 20-as éveiben járó nőtől származnak, a leletek között több, gladiátorokhoz kapcsolódó tárgy is volt.

Egy másik példa egy halikarnasszoszi dombormű: az 1. vagy 2. századból származó, Törökországban található alkotáson két gladiatrix is szerepel.

A nők színpadi nevét is feltűntették: Amazon és Achillia.

A dombormű a harcosok felszabadításának állított emléket.

Septimius Severus császár 200-ban az előkelő és a közrendű nőket is kitiltotta az arénákból. A döntés hátterében egy balul sikerült, feltételezhetően gladiátorviadalokat is magába foglaló tornaverseny állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik