Tudomány

Hatalmas struktúrákat találtak egy ősi vár alatt

Ayse Topbas / Getty Images
Ayse Topbas / Getty Images

Felszín alatti struktúrákra bukkantak a törökországi Zerzevan-vár romjai alatt – írja az NPR. A római korra datálható erődnél régóta folynak a kutatások, a lelőhely nagyban hozzájárul a korabeli mindennapok megismeréséhez.

2017-ben egy Mithrász-templomot találtak a helyszínen. A feltételezhetően perzsa eredetű istenségnek meghatározó, az egész birodalomra kiterjedő kultusza volt a császárkorban.

A radaros vizsgálatokkal emellett többszintes, föld alatti építményeket is detektáltak.

A struktúrák feltárása rétegről rétegre zajlik, egyes leletek a római kor előtti periódusból származnak. A mélyben lévő építmények otthonként funkcionáltak, háborús időkben, amikor az emberek az erődhöz húzódtak, nagyjából 10 ezer embert fogadhattak be.

Aytac Coskun régész kollégáival az elmúlt években számos maradványra, köztük egy sziklaoltárra, egy felszín alatti templomra és egy több kilométer hosszú csatornára bukkant a területen. Emellett különböző tárgyak, így egy római kori bronz keresztelővödör és egy asszír kori pecsét is előkerült.

„Az ásatás, amelyet a várfalakon belül végzünk, 57 ezer négyzetmétert érint. Ez egy hatalmas terület” – nyilatkozta Coskun, aki szerint a falakon kívül további 10 millió négyzetmétert vizsgálhatnak.

A csapat eddig hat lakókomplexumot talált a falakon belül, és további 99 várja a feltárást. Coskun szerint a lelőhely régészeti és építészeti szempontból is egyedülálló, úgy véli, hogy eddig csak a vár mintegy 10 százalékát kutatták át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik