Tudomány

80 éve elveszett repülőgép maradványaira bukkantak

Wikimedia Commons / Közkincs
Wikimedia Commons / Közkincs

Egy, a második világháború idejére datálható vadászrepülő maradványaira bukkantak a Huron-tóban, Michigan állam partjainak közelében – írja a Live Science. A gép nagyjából 80 éve zuhant le gyakorlatizás közben, a balesetben életét vesztette a 22 éves pilóta, Frank Moody.

A férfi a Tuskegee Airmen nevű csoport tagja volt, ezen csapathoz tartoztak az Egyesült Államok hadseregének első afroamerikai pilótái, navigátorai, tüzérei, műszerészei, orvosai és szakácsai. A szegregáció miatt a fekete katonákat külön képezték.

Az alabamai Tuskegee közelében lévő támaszponton több mint 320 afroamerikai pilótát készítettek fel. A katonákat az európai hadszíntéren vetették be, 66-an vesztették életüket a harcok során.

A pilóták közül többeket a Detroit közelében fekvő Selfridge Field bázison is képeztek. 1944 áprilisában a térségben szenvedett halálos balesetet Moody P-39 Airacobrájával. A gép fegyverei súlyos károkat okoztak a propellerben, a repülő ezért nagy sebességgel a Huron-tóba csapódott.

Wayne Lusardi állami búvárrégész a roncs 2014-es lokalizálása óta több merülést is végzett csapatával a maradványoknál. A roncs darabjai egy széles területen, 10 méteres mélységben fekszenek szétszóródva.

Az utóbbi években a gép több részét is felszínre hozták, a legújabb vizsgálatok során pedig a motort is felfedezték.

A légcsavaron a szakértők lövedékektől származó nyomokat észleltek, ami megerősíti a baleset körülményeivel kapcsolatos korábbi megállapításokat.

Az 545 kilogrammos motor feltárása után a cél a repülő 10 méteres szárnyainak megtalálása. Amennyiben sikerült összegyűjteni a gép elegendő darabját, a repülőt kiállítják majd a detroiti Tuskegee Airmen Nemzeti Történeti Múzeumban.

Lusardi ezen roncs mellett további legalább három gépmaradványt is kutat a Huron-tóban. Azok a gépek szintén a Selfridge Fieldhez köthetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik