Tudomány

Teljesen más ízeket éreznek a macskák, mint mi

Getty Images / Ruta Lipskija
Getty Images / Ruta Lipskija

Egy friss tanulmánynak sikerült kiderítenie, mi okozza a macskák tonhal iránti elképesztő rajongását – írja az IFLScience.

Azt mindenki tudja, hogy a macskák húsevő állatok, amelyek nem képesek túlélni vagy megfelelően emészteni szimplán növényi anyagokat fogyasztva. Emellett az ízérzékelésük is más, mint a miénk: az édes, sós, savanyú és keserű mellett a rejtélyes ötödik ízt, az umamit is jobban érzékelik – ami egyébként az emlősök alapvető ízérzékének egyike.

A macskák nem tudják megízlelni a cukrot, és ritkán mutatnak preferenciát az édes dolgok iránt.

Ráadásul sokkal kevesebb keserű ízreceptoruk is van, mint az embereknek. Az új kutatás szerint azonban nemcsak hogy a macskáknak fejlettebb umami receptoruk van, de ezek képesek érzékelni a tonhalban magas kontrakcióban található bizonyos molekulákat is.

Bár van némi hasonlóság a macskák és az emberek receptorgénjei között, a kutatócsoport felfedezett egy nagy csavart. A házi kedvenceknél először a nukleotidok aktiválták a receptorokat, majd az aminosavak következtek, ám az embernél ez éppen fordítva történik.

A 25 macskán végzett teszt során kiderült, a szőrös állatok nagyon kedvelik a magas hisztidin- és inozin-monofoszfát (IMP) tartalmú ételeket – ezek olyan molekulák, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a tonhalban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik