Tudomány

Kiderült, miért radioaktívak a német vaddisznók

4FR / Getty Images
4FR / Getty Images

Végre kiderült, miért található szokatlanul sok radioaktív cézium a Németország dél-keleti részében elő vaddisznók szervezetében – írja a Science Alert. A jelenséget többnyire az 1986-os csernobili atomkatasztrófának tulajdonították, ám annak hatásai más állatoknál már lecsökkentek, miközben a vaddisznók radioaktivitása nem akar enyhülni.

A kutatók 48 vaddisznó húsát vizsgálták meg, hogy megfejtsék a rejtélyt. A minták 88 százaléka meghaladta a német törvények szerinti elfogadható radioaktív cézium szintet. Ezt azonban többnyire feltehetőleg nem az 1986-os atomkatasztrófa okozta.

A csernobili baleset főleg cézium-137 izotópot szórt szét Európában, amelynek felezési ideje 30 év, így káros hatása már jelentősen csökkent. A veszélyes mértékben sugárzó vaddisznó húsok jelentős része azonban nem cézium-137 okozta radioaktivitást, hanem cézium-135. Ez az izotóp jellemzően inkább nukleáris fegyverek alkalmazásakor jön létre, nem pedig atomreaktorok felrobbanásakor, felezési ideje pedig jóval több: 2 millió év.

A szakértők szerint tehát a fertőzött húsok 12-68 százalékánál nem a csernobili incidens, hanem a 20. század közepén végzett atomfegyver-kísérletek okozták a radioaktív szennyezettséget.

A térség vaddisznóinak húsa olyan mértékben sugárzó, hogy már nem is vadásszák őket, ami a túlszaporodásukhoz vezetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik