Tudomány

Brutális gyilkosságok tartották rettegésben London lakóit

Paramount / Getty Images
Paramount / Getty Images

A Hasfelmetsző Jack néven elhíresült sorozatgyilkos első áldozatát 135 éve, 1888. augusztus 30-én találták meg a London keleti részén fekvő Whitechapel nevű városrészben. Mary Ann Nichols, az idősödő prostituált holttestét elvágott torokkal, sebészi pontossággal eltávolított szervekkel fedezték fel – írja a Rubicon.

Az emberölés nem volt ritka a térségben, ugyanis ekkoriban London keleti része a nyomor, a bűnözés és az alkoholizmus hírhedt fészke volt, a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság azonban mégis megrémítette a lakosokat. A tettes hamarosan újabb áldozatokat szedett: szeptember 8-án Annie Chapmannel, 30-án pedig két másik nővel, Liz Stride-dal és Kate Eddowes-szal is végzett.

Mivel a bűncselekményeket mind hasonló módon követték el, a hatóságok sorozatgyilkosra gyanakodtak, a rémisztő hasfelmetsző híre pedig hamarosan bejárta a városi napilapokat is. A rendőrkapitányságra ettől kezdve százával érkeztek a levelek, melyekben magánnyomozók, önjelölt látnokok írták meg tippjeiket, vagy éppen exhibicionista ismeretlenek vállalták magukra a rémtetteket.

A küldemények között azonban volt három különleges írás – a „Kedves Főnök”, a „Pimasz Jack” és a „Pokolból”-levél –, melyek olyan részleteket közöltek a gyilkosságokról, amikről csak a gyilkos és a rendőrség tudhatott. Az utolsó írás mellé a feladó ráadásul egy emberi vesét is küldött a rendőrségnek.

A nyomozás végül nem hozott gyümölcsöt, Hasfelmetsző Jack kilétére máig nem derült fény, még csak azt sem tudjuk biztosan, hogy hány áldozatot szedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik