Tudomány

Az agyhalott nők is képesek lehetnek sikeres szülésre

muratseyit / Getty Images
muratseyit / Getty Images

Sokaknak megdöbbentő lehet, de egy friss tanulmány szerint a terhesen agyhalottá váló nők nagy részének sikerül egészséges gyermeket a világra hoznia – írja az IFLScience. Az ilyen esetek azonban igen ritkák, és a többségük császármetszéssel végződik.

Egy nemrégiben végzett áttekintés szerint 35 példát találtak hasonló esetre, amelyek közül 27 végződött élve szüléssel, köztük három hüvelyi szüléssel. 

A legutóbbi esetet ismertetve a Floridai Egyetem kutatói kifejttették, hogy egy 31 éves nő 22 hetes terhes volt, amikor súlyos fejfájással jelentkezett egy klinikán. Nem sokkal később rohamszerű fájdalmat érzékelt, majd válaszképtelenné vált, amit, mint később kiderült, agyvérzés okozott.

A baba életben tartása nem volt egyszerű: amellett, hogy az agyhalott anyát lélegeztetőgépre helyezték és egy orrmellékcsövet helyeztek be, az orvosoknak a tiroxinszintjét és a vérnyomását is szabályozniuk kellett, miközben vérhígítót adtak neki, hogy megakadályozzák a vérrögök kialakulását.

A beteg számos fertőzésben is szenvedett, ami tüdőgyulladást és egyéb komplikációkat okozott. Ezért különböző gyógyszereket, köztük antibiotikumokat adtak a magzat védelme érdekében. További 11 hét elteltével a sebészek császármetszést hajtottak végre, így a magzat a 33. héten jött világra. Az újszülött ezután 5 napot töltött intenzív osztályon, majd elvitték. Ezután lekapcsolták az anya lélegeztetőgépét.

Az esetleírások szerint amennyiben a nő a 24. hét után vált agyhalottá, az élve születések aránya 100 százalékos volt.

Összességében a tanulmány szerzői megállapították, hogy a 35 magzatból nyolc méhen belül meghalt, míg a fennmaradó 27 magzatot kihordták. Közülük ketten röviddel a születés után meghaltak, további kettő pedig súlyos neurológiai szövődményekkel élte túl. 23 azonban egészségesnek mutatkozott a hosszú távú nyomon követés során.

Nem meglepő módon a szülések túlnyomó többsége császármetszéssel történt, bár az agyhalott nők közül kettőnek spontán vajúdás után hüvelyi szülés volt, míg egy további nőnek indított hüvelyi szülés volt. A meglepően sikeres statisztikák ellenére az új esetjelentés szerzői úgy vélik, hogy a túlélési arányok torz képet mutatnak, ugyanis könnyen lehet, hogy a negatív kimenetelű esetekről nem számolnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik