Tudomány

Ősi leleteket találtak egy szennyvízcsatornánál

Bruce Hayward
Bruce Hayward

Váratlan leletegyüttesre bukkant a kivitelező egy, az új-zélandi Aucklandben működő szennyvíztisztító telep korszerűsítése során – írja az IFLScience. A felfedezést ismertető tanulmány alapján egy ősi csiga- és kagylóréteg került elő, a maradványok az ország egyik leggazdagabb fosszilis leletegyüttesét alkotják.

A kövületeket a város fő szennyvízvezetékének fejlesztésekor találták meg. A kiásást követően a halmot egy közeli mezőre vitték, ahol a paleontológusok megkezdhették a vizsgálatot.

A mintegy 300 ezer lelet a pliocén kései időszakából származik.

Bruce Hayward, a csapat tagja szerint a fosszíliák 3-3,7 millió évesek, és egy természetes csatorna rakhatta le őket a mai Manukau-öbölben.

„Akkoriban a tengerszint valamivel magasabb volt, mint ma, hiszen a bolygó is több fokkal melegebb volt, mint most. Ennek eredményeként a kövületek között számos szubtrópusi faj található, amelyek rokonai ma a Kermadec- és Norfolk-szigetek körüli melegebb vizekben élnek” – mondta a szakértő.

A leletegyüttes különböző környezetekben élő állatokból áll, amelyeket a hullámok és az erős árapályi áramlások hoztak össze. A fajok többsége a tengerfenéken élt, de sziklás partokon előforduló állatokat is felfedeztek. A csapat összesen 266 ősi fajt azonosított, ezek közül tíz korábban ismeretlen volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik