Tudomány

Mutatjuk, mikor tér vissza a 30 fokos nyár

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az elmúlt időszakban a már megszokott módon egy térségünk felett hosszan megülő anticiklon okozta a kánikulát azzal, hogy dél felől sodort fölénk forró légtömegeket. A jelenség annyira stabilnak mutatkozott, hogy múlt hét végén  a nyugat felől érkező komolyabb hidegfront sem tudta távozásra bírni, ehelyett kibillentette: az alapvetően nyugat-keleti tengelyű ciklon egyre inkább észak-déli irányba „fordult”, és még mélyebbről szívta fel a meleg levegőt.

Ez volt az idei nyár legmelegebb időszaka, a szezonrekord 39,5 fokkal érkezett vasárnap

–  mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kettészakadt az ország

Ennek köszönhetően a hidegfront is mélyen délre nyúlt, tomboló viharokat okozott kontinensünk nyugati és déli részein. A mi szempontunkból pedig késett, hiszen eredetileg péntekről szombatra virradóra vártuk az enyhülést, ami végül hétfőn érkezett meg, és továbbra is lassan halad kelet felé. Kedden a nyugati tájakon már csak 22-25 fokos maximumokat várhatunk, míg a keleti, északkeleti országrészben még 34-37 fokos hőség tombol.

Szerdán is megmarad a kettősség, ám ekkor már hazánk legmelegebb zugában sem valószínű 30-31 foknál melegebb. Kedden és szerdán is kiadós csapadékot hozó, intenzív záporokra és zivatarokra készülhetünk, komoly viharok is kialakulhatnak – olyanok, mint hétfőről keddre virradóra a Bakony és a Balaton térségében, ahol 100 km/órát meghaladó széllökéseket mértek, és 30-40 milliméternyi eső hullott.

Visszajön a nyár

Csütörtökön már csak az északkeleti megyékben valószínű számottevő csapadék, a hőmérséklet többé-kevésbé kiegyenlítődik, 22-28, illetve 24-29 fokot mérhetünk.

Hétvégére pedig visszatér a nyár, a száraz időben 26-30, 27-32 fokos csúcsokat mérhetünk, és az őszkezdő meleg előre láthatóan kitart a következő hét végéig.

Hosszabb távon a szeptember melegebbnek látszik az átlagosnál, főleg a hónap első felében érezhetjük magunkat a nyárban. A 30 fok körüli értékek napos idő kíséri, amit 2-3 napra szakíthat meg egy-egy csapadékosabb periódus. Most még bizonytalan, hogy a mostani után mikor jön a következő esősebb időszak, de a meteorológus szerint a mostani állás szerint szeptember 8-9-éig nem kell ilyennel számolnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik