Tudomány

Fogamzásgátlóval ritkítanák a túlszaporodó vaddisznókat és mókusokat

Guy Van Langenhove / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Guy Van Langenhove / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Emberségesebb megoldásokkal helyettesítenék az állatok megölését.

Számos európai országban okoz komoly károkat bizonyos vadon élő állatfajok, például a vaddisznó túlszaporodása. Ez nemcsak a járványok kockázatát növeli, de a közúti balesetek számát, illetve az erdőben és termőföldeken is komoly károkat okozhatnak. Fontos környezeti kérdés tehát, hogy miként lehetne kordában tartani a populációk számát, amit többek között egy nagy olaszországi konferencián vitatnak meg hamarosan. Az egyik, kutatók által javasolt megközelítés, hogy az állatok leölése helyett inkább célzott fogamzásgátló szerekkel próbálják meg megakadályozni a túlszaporodást, hiszen ez emberségesebb megoldás.

A vaddisznó és hasonló állatok számának korlátozását régebben úgy oldották meg, hogy lelőtték azokat, ám a vadászat már korántsem olyan népszerű, mint régen, ráadásul drágább is lett, mivel költséges engedélykehez kötötték. A vadászok száma tehát Európa-szerte csökkenőben van, aminek révén növekedésnek indultak a vaddisznó-populációk. Ezen állatok szaporodásának megelőzése lehet a termékenységük korlátozásának humánus módja

– mondta a Guardian szerint Dr. Giovanna Massei, a York-i Egyetem kutatója.

A vaddisznóhoz hasonló a helyzet más fajokkal is, például a 19. században Európába került, és az európai mókust egyre inkább kiszorító keleti szürke mókussal, valamint az erdőkárokat és számos közúti balesetet okozó szarvasokkal. Massei és más kutatók olyan célzott fogamzásgátló szerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek csak egy adott faj szaporodását gátolnák, a többire nem lennének ilyen hatással.
Massei elmondta azt is, hogy ez a módszer természetesen nem hozna teljes megoldást.

A lényeg, hogy túl sok ember és túl sok állat él egy helyen, ami konfliktusokhoz vezet. Az egyedszám visszaszorításának olyan módjaira van szükség, amit a közvélemény is támogat, a nem halálos metódusok pedig széles körben népszerűek lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik