Tudomány

Kevesebb sózással majdnem 20 százalékkal csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát

Getty Images
Getty Images
Már az is segít, ha kevesebbet sózunk, derült ki egy új, nagyszabású kutatásból.

Számottevően javíthatja az egészségügyi kilátásainkat, ha egyáltalán, vagy kevésbé sózzuk meg az ételeinket – mutatta ki a UK Biobank intézet, amely az eddigi legnagyobb kutatást végezte el a témában.

A sózás valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggés eddig is ismert volt, de most még pontosabban tudták felmérni ennek léptékeit. A kutatók arra jutottak, hogy a só elhagyásával akár egyötödével is csökkenhet az esélye a szívproblémáknak, amik agyvérzéshez is vezethetnek. A sómentes étrendet követőknél ugyanis 18 százalékkal kisebb az esélye a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavar kialakulásának. Az elmúlt évtized során az Egyesült Királyságban 50 százalékkal növekedett a pitvarfibrillációban szenvedők száma, ez az állapot pedig szédüléshez, légzési nehézségekhez vezethet, illetve ötszörösére növeli az agyvérzés kockázatát. Az eredmények azt is mutatják, hogy nemcsak a teljes sómentesség számít, a sózás mérséklése is segíthet elkerülni a pitvarfibrilláció kialakulását – írja a Guardian.

A kutatás részleteit hétvégén mutatják be Amszterdamban, a világ legnagyobb kardiológiai konferenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik