Tudomány

Eddig kérheti az ingyenes HPV elleni védőoltást

SERGII IAREMENKO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
SERGII IAREMENKO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást – mondta Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Amint az MTI írja a rádióban elhangzottak alapján: a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek; a kitöltött, aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11. Erről további információ az Egészségvonal weboldalán olvasható.

A HPV-fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során. A daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért ez a vírus felelős. A leggyakrabban a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, de más rákos megbetegedést is okoz.

A szakértő szerint tehát a humán papilloma vírus elleni védőoltás tulajdonképpen „egy rákmegelőző védőoltás”.

A vírusnak több mint száz típusa ismert, de az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet. A 2006-2007-ben törzskönyvezett vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltás hatásos és biztonságos.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást; Magyarországon átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg – 2020-tól – a fiúk 68 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik